Constipatie

Wat zijn de symptomen van constipatie?

• Harde stoelgang

• Weinig frequente stoelgang

• Overmatige inspanning bij de uitscheiding van stoelgang

• Een opgeblazen gevoel ter hoogte van de buik

• Het gevoel dat niet alle stoelgang uitgescheiden wordt

Constipatie – sleutelcijfers

Wie loopt het grootste risico?

Vrouwen: uit onderzoek blijkt dat 72% van de vrouwen last heeft van constipatie en dat vrouwen twee keer meer kans hebben dan mannen om met deze kwaal geconfronteerd te worden.

Kinderen: naar schatting wordt tussen 10 en 35% van de kinderen wereldwijd geconfronteerd met constipatieproblemen. Kinderen die in armoede leven lopen meer risico.

Oudere mensen: de kans op constipatie neemt toe met de leeftijd, en studies hebben uitgewezen dat het risico bij oudere mensen vijf keer groter is.

Waarom zijn we geconstipeerd?

Ilustration

Een gebrek aan fysieke activiteit
Wist u dat fysieke activiteit de transit bevordert? Dertig minuten per dag volstaan zelfs om het verschil te maken; niet enkel voor uw vertering, maar ook voor elk aspect van uw gezondheid. Bovendien blijft u op die manier in vorm!

Reizen en/of veranderingen in uw voeding of uw dagelijkse routine
Incidentele constipatie kan ook voorkomen wanneer uw voedingspatroon drastisch verandert. Dit kan het geval zijn tijdens een reis naar het buitenland, bijvoorbeeld. Ook het vliegtuig nemen kan het risico op constipatie vergroten, want dit impliceert dat u gedurende lange periodes moet blijven zitten.

Een tekort aan vezels
Vezels zijn belangrijk voor onze vertering, want ze verbeteren de gezondheid van onze darmen en ze vergroten de snelheid waarmee de voeding zich door ons lichaam verplaatst. Onder andere fruit, groenten, voedingsmiddelen op basis van volkorengranen en peulvruchten zijn goede bronnen van vezels.

Zwangerschap
De hormonale veranderingen waarmee vrouwen te maken krijgen tijdens de zwangerschap vertragen de doorgang van de voedingsmiddelen door het lichaam en vergroten de kans op constipatieproblemen aanzienlijk. De aandoening zou tot 50% van de zwangerschappen wereldwijd treffen.

Onvoldoende vochtinname
Het is voor heel wat lichaamsfuncties van levensbelang dat we voldoende water drinken en de vertering vormt geen uitzondering. Het is belangrijk dat we gehydrateerd blijven. We zouden minstens 1,5 liter water per dag moeten drinken, want zo verhinderen we dat uitwerpselen uitdrogen en moeilijker door kunnen

De aandrang tot uitscheiding negeren
Gaat u liever niet naar het toilet wanneer u niet thuis bent? Uw stoelgang te lang en te vaak ophouden kan uw vertering vertragen. Wacht niet, ga gewoon!

Bepaalde medicijnen
Heel wat medicijnen hebben constipatie als bijwerking. Ironisch genoeg kunnen ook laxeermiddelen leiden tot constipatie wanneer ze te vaak gebruikt worden, want dan kunnen ze uitdroging veroorzaken.

Stress en angst
Dagelijkse stress kan een impact hebben op het verteringssysteem en mensen met stress zullen sneller last hebben van constipatie. Vergeet niet dat u zich moet ontspannen om een regelmatige transit te bevorderen.

Verteringsziekten en aandoeningen
Andere aandoeningen, zoals het prikkelbaredarmsyndroom, kunnen constipatie veroorzaken.

Hoe kunt u constipatie voorkomen en behandelen ?

Veel vezels opnemen
De voeding die we eten is een bepalende factor voor onze vertering. Te veel slechte of onvoldoende gezonde voedingsmiddelen eten is een vaak voorkomende oorzaak van uiteenlopende gezondheidsproblemen. Wanneer er sprake is van constipatie, zijn voedingsvezels van cruciaal belang. Belangrijke bronnen van vezels zijn voedingsmiddelen op basis van granen zoals volkorenrijst, -pasta en -brood, fruit en groenten, peulvruchten, steenvruchten en granen. Ze verbeteren onze vertering, omdat ze ervoor zorgen dat de spieren van onze darmen een voedingsmiddel sneller door ons systeem duwen, en ze verkleinen de kans dat uitwerpselen uitdrogen en moeilijk door kunnen. Daarom wordt een verhoogde inname van voedingsvezels en vocht door zorgverleners aanbevolen als eerste behandeling bij constipatie.

Verhoging van uw vochtopname
We weten allemaal dat veel water drinken goed is voor onze organen, maar heel wat mensen halen de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vocht niet. Drinkt u 1,5 liter water per dag? Ja? Wel, het goede nieuws is dat 2 of zelfs 3 liter water drinken nog beter is! Combineert u een goede hydratatie met de opname van voldoende voedingsvezels, dan kan dit constipatie voorkomen.

Zorg voor een goede houding
Wist u dat het aannemen van een goede zithouding kan helpen om uw darmen open te zetten, de inspanning van het uitscheiden te verkleinen en constipatie te voorkomen? In onze westerse landen nemen heel wat mensen geen optimale zithouding aan als gevolg van de manier waarop onze toiletten ontworpen zijn. Hebt u last van constipatie, probeer dan eens een krukje te gebruiken om uw voeten wat hoger te zetten

Drijf uw fysieke activiteit op
Veel mensen leiden een eerder zitten leven en dat vergroot het risico op constipatieproblemen. Probeer een vorm van beweging te vinden die u graag doet (wandelen, fietsen of om het even welke andere activiteit) en integreer deze in uw dagelijkse routine.

Relaxatie
Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, dat weten we, maar probeer toch niet te veel te stressen. Het beste moment om naar het toilet is ‘s morgens. Als voorbereiding kunt u uw buik masseren met de palm van uw hand. Maak daarbij kleine cirkelvormige bewegingen in klokwijzerzin.

Vertrouw op de natuur
Medicijnen zijn niet de oplossing voor alle problemen. Let erop dat u gezond eet, en kies voor natuurlijke remedies zoals oplossingen op basis van planten of van guargom.