Constipatie en pijn: welk verband?

Constipatie is niet alleen een bron van verteringsongemak, of het nu chronische of occasionele constipatie is, maar kan ook aan de basis liggen van sommige buikpijn, rugpijn en zelfs hoofdpijn. Hoe herkent u pijn die te wijten is aan constipatie? Wat moet u doen om die pijn te verlichten?

Constipatie: welke kenmerken?

Constipatie is een probleem met de darmwerking dat voornamelijk gekenmerkt wordt door een onvoldoende uitscheiding van de stoelgang. Wanneer deze laatste te lang in de darmen blijven, hebben ze de neiging om uit te drogen en hard te worden waardoor het uitscheiden vaak moeilijk en pijnlijk wordt. Over het algemeen spreekt men van constipatie wanneer de stoelgang minder dan drie keer per week uitgescheiden wordt. Constipatie wordt als “ernstig” beschouwd wanneer dit slechts één keer per week gebeurt. De consistentie van de stoelgang is een belangrijk onderdeel van de diagnose. Het kan immers zijn dat iemand dagelijks stoelgang produceert, maar toch geconstipeerd is, omdat de uitscheiding pijnlijk is.

Constipatie: welke types pijn?

Naast de klassieke symptomen die zich in de meeste gevallen voordoen (opgeblazen gevoel, gasvorming …) kan constipatie ook verschillende types pijn veroorzaken:

  • Buikpijn: deze kan min of meer intens zijn in functie van de ernst van het probleem en de opgehouden fecale materie. Doorgaans concentreert de pijn zich ter hoogte van de onderbuik en soms kan ze zich verspreiden tot de volledige buikholte. Opgelet, verwar de buikpijn niet met stressgerelateerde epigastrische pijn.
  • Lage rugpijn: de opstapeling van stoelgang in de dikke darm gaat op termijn een overmatige druk uitoefenen op de ruggenwervels. Dit pijnlijke gevoel blijkt bestand te zijn tegen pijnstillers. Het wordt zelfs versterkt door de aandrang om naar het toilet te gaan.
  • Bekkenpijn: constipatie treft vooral vrouwen. Daarom hebben zij ook het vaakst last van dit soort pijn in de onderbuik.
  • Anale pijn: deze kan verklaard worden door een overmatige belasting van de anale spieren, door de vorming van letsels tijdens de doorgang van harde ontlasting of door aambeien.
  • Hoofdpijn: constipatie, en problemen met de darmtransit in het algemeen, kunnen hoofdpijn veroorzaken.
Constipatie: welke pijnstillende oplossingen?

Om deze verschillende vormen van pijn te verlichten, moet de oorzaak ervan aangepakt worden. Er is een hefboom waarop efficiënt ingespeeld kan worden om komaf te maken met constipatie: de voeding. Indien er geen sprake is van een organische, iatrogene oorzaak of van een duidelijke pathologie, dan is de luiheid van de darmen doorgaans van functionele aard. Om het peristaltische mechanisme te herstellen, moeten we dus letten op wat we eten. Een te lage opname van voedingsvezels is heel vaak verantwoordelijk voor constipatie.


Ontdek onze andere adviezen

Meer adviezen