Constipatie, gasvorming en een opgeblazen gevoel: de oorzaken

Hoewel constipatie doorgaans niet wijst op een pathologie, kan het toch een negatieve invloed hebben op de levenskwaliteit. Een opgeblazen gevoel, gasvorming, buikpijn, aambeien … Dit functionele probleem kan aanzienlijke dagelijkse ongemakken genereren.

Wat is constipatie?

We hebben het over constipatie wanneer de frequentie van de stoelgang ontoereikend is om de darmflora en het darmcomfort in stand te houden. Dit probleem wordt doorgaans gekwalificeerd wanneer het volume van de stoelgang de 50 g per dag niet overschrijdt, wanneer de stoelgang een abnormaal harde consistentie heeft en/of wanneer ze minder dan drie keer per week uitgescheiden wordt. Uiteindelijk leidt de opstapeling van stoelgang in de dikke darm tot darmproblemen. Constipatie kan chronisch of acuut zijn.

Wat zijn de oorzaken van constipatie?

Constipatie heeft verschillende oorzaken. U moet weten dat de darmtransit eigenlijk een mechanisme is dat bijzonder gevoelig is voor externe veranderingen. Voeding vormt met name een van de factoren die het vaakst vermeld worden in het kader van dit verteringsprobleem. In de meeste gevallen wordt constipatie bevorderd door een vezelarm voedingspatroon. Een gebrek aan hydratatie is ook een parameter die vaak aangehaald wordt door specialisten. Het is een feit: wat we dagelijks inslikken heeft een reële impact op onze darmtransit. 

Wat zijn de symptomen van constipatie?

In de meeste gevallen gaat constipatie gepaard met een opgeblazen gevoel en gasvorming die kunnen leiden tot min of meer intense buikpijn. Bovendien kan de vertraging van de darmtransit de vorming van aambeien bevorderen. Het is zelfs de belangrijkste risicofactor voor een hemorroïdale crisis, want de overmatige belasting van de anale sluitspieren kan een abnormale dilatatie van de anale aders veroorzaken. Wanneer de symptomen zich voordoen, is het absoluut noodzakelijk om uw arts te raadplegen.

Hoe kunt u de symptomen van constipatie verlichten?

De verschillende tekenen die veroorzaakt worden door een luie darmtransit zijn vaak bijzonder onaangenaam, vooral voor vrouwen, die een risicogroep vormen (2 vrouwen op 3). Osmotische laxeermiddelen en smeermiddelen voor de spijsvertering zijn de therapeutische oplossingen die het vaakst gebruikt worden door mensen met constipatie. Deze behandelingen hebben echter vaak ongewenste bijwerkingen, want de eerste kunnen verslavend zijn terwijl de tweede op termijn de opname van vitamines en bepaalde voedingsstoffen kunnen ondermijnen.


Ontdek onze andere adviezen

Meer adviezen