De bristol-schaal, een classificatie van de stoelgang per type

Is uw darmtransit normaal? Dankzij de Bristol-schaal, een classificatie van de stoelgang in 7 types, kunt u een constipatie of diarree gemakkelijk identificeren!

Wat is de Bristol-schaal?

De Bristol-schaal is een diagnosetool waarmee u de balans van uw darmtransit kunt opmaken en waarmee u kunt bepalen of u last hebt van constipatie of diarree. Ze werd in 1992 op punt gesteld in Engeland en ze wordt gebruikt door gastro-enterologen.

Hoe gebruikt u de Bristol-schaal?

Ze omvat zeven profieltypes, gaande van situaties van constipatie tot diarree, via een normale darmtransit.
Elk van de types van de Bristol-schaal stemt overeen met een precieze beschrijving van de stoelgang.
De classificatie van de stoelgang volgens de Bristol-schaal
Ze maakt gebruik van een duidelijke taal, zonder jargon, waardoor u deze schaal heel gemakkelijk kunt gebruiken als tool voor een zelfdiagnose van uw darmtransit. Er werd zelfs een versie van de Bristol-schaal ontwikkeld voor kinderen!

Type 1 en type 2: situaties van constipatie

Type 1 stemt overeen met heel harde stoelgang die de vorm aanneemt van kleine keutels die er een beetje uitzien als hazelnoten.
Type 2 wordt gekenmerkt door “worstvormige” uitwerpselen die hard en knobbelig zijn.
Stelt u vast dat u tot een van deze twee types behoort, dan betekent dit dat u last hebt van constipatie.

Type 3 en type 4: een normale darmtransit

U behoort tot type 3 wanneer uw stoelgang worstvormig is maar oppervlakkige barstjes vertoont. En u behoort tot  type 4 wanneer uw stoelgang worst- of slangvormig is, maar ook een soepele textuur heeft.
Deze situaties getuigen van een normale transit.

Type 5: een neiging tot diarree

Bij type 5 komt de stoelgang in zachte stukken naar buiten, maar ze worden nog steeds gemakkelijk uitgescheiden. Dit is nog geen diarree, maar de stoelgang bevat echter meer vocht dan normaal.

Type 6 en type 7: situaties van diarree

Net zoals type 5 stemt type 6 van de Bristol-schaal overeen met zachte stukken maar hier zijn de randen niet langer goed afgebakend. De stoelgang bevat veel vocht.
En bij type 7 ten slotte, is de stoelgang volledig vloeibaar.
Beide situaties stemmen overeen met diarree. Diarree gaat gepaard met een risico op uitdroging.
De classificatie van de stoelgang op de Bristol-schaal kan u helpen om dagelijks een stand van zaken van uw darmtransit op te maken.
Voor een gemakkelijke vertering mag u ook niet vergeten voldoende te drinken en te bewegen. Blijft uw constipatie aanhouden, dan moet u dit uiteraard bespreken met uw arts. De Bristol-schaal kan u helpen om uw symptomen gemakkelijk te beschrijven, zodat u zich weer snel goed en opgelucht voelt!


Ontdek onze andere adviezen

Meer adviezen