Het prikkelbaredarmsyndroom: symptomen en behandelingen

Het prikkelbaredarmsyndroom, ook wel functionele colopathie genoemd, verwijst naar een goedaardige functionele stoornis die aan de basis ligt van een verteringsongemak dat dagelijks toch als hinderlijk ervaren wordt. Bijna 5% van de Franse bevolking zou last hebben van deze stoornis met een grote predominantie bij de vrouwen.

Wat zijn de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom?

Deze verstoorde werking van de darm wordt gekenmerkt door de drie volgende klinische tekenen:

  • Buikpijn: voornamelijk ter hoogte van de onderbuik links en rechts, en soms zelfs ter hoogte van de navelzone. De pijn kan uren tot dagen aanhouden en wordt doorgaans verlicht door de uitscheiding van stoelgang.
  • Problemen met de darmtransit: deze manifesteren zich als episodes met ernstige constipatie, diarree of een afwisseling van beide.
  • Een opgeblazen gevoel: dit zorgt voor heel wat ongemak en kan gepaard gaan met vrij luide darmgeluiden.
Wat zijn de oorzaken van het prikkelbaredarmsyndroom?

De precieze oorzaken van het prikkelbaredarmsyndroom werden nog niet formeel vastgelegd. Toch werden bepaalde risicofactoren duidelijk geïdentificeerd. Het voedingspatroon is een van de belangrijkste factoren, ook al is het uiteraard niet het enige aangezien psychologische factoren zoals stress, angst of overbelasting, maar ook ouderdom de symptomen kunnen verergeren. Bij de meeste patiënten die er last van hebben merken we een overgevoeligheid van de darmen, meestal in combinatie met anomalieën met betrekking tot de darmflora en met bepaalde verstoringen van de darmmotiliteit.

Hoe wordt het prikkelbaredarmsyndroom behandeld?

Er is geen enkele behandeling met medicijnen die het prikkelbare darmsyndroom definitief kan genezen. De verschillende symptomen kunnen wel specifiek behandeld wanneer ze ernstig zijn (krampstillende middelen, medicijnen tegen diarree ...). In de meeste gevallen raden de artsen hun patiënten echter eerst bepaalde maatregelen met betrekking tot levensstijl en voedingspatroon aan. Voeding is immers de belangrijkste actiehefboom tegen dit functionele probleem. Zo moeten bepaalde producten bijvoorbeeld gebannen worden terwijl andere de voorkeur moeten genieten. Met name in geval van constipatie moeten er bijvoorbeeld voldoende voedingsvezels opgenomen worden. 2 à 3 keer per week rustig sporten gedurende 30 minuten en enkele psychologische maatregelen, zoals meditatie of yoga, kunnen helpen om de symptomen van de functionele colopathie te verlichten. De aanbevelingen met betrekking tot de levensstijl en het voedingspatroon variëren in functie van de aanwezige symptomen.

Welke natuurlijke oplossingen kunnen het prikkelbaredarmsyndroom verlichten?

Naast een aangepast voedingspatroon moet ook gezorgd worden voor een goede lichaamshydratatie. Daarvoor moet u elke dag genoeg water drinken en irriterende dranken zoals koffie, alcohol en frisdrank zoveel mogelijk vermijden. In bepaalde gevallen kunnen natuurlijke behandelingen of behandelingen van natuurlijke oorsprong gebruikt worden om het prikkelbaredarmsyndroom te verlichten. Zo kunnen bepaalde voedingssupplementen of probiotica bijdragen tot het herstel van een betere darmflora. 


Ontdek onze andere adviezen

Meer adviezen