Oplossingen voor constipatie bij kinderen: medicijnen, remedies…

Constipatie is een van de vaakst voorkomende verteringsproblemen bij kinderen. In de meeste gevallen is er geen sprake van een ziekte: constipatie is eerder gelinkt aan een onevenwichtige voeding of een periode van vermoeidheid. Toch moet verlichting geboden worden voor het kind, want de symptomen van constipatie kunnen pijnlijk zijn.

Een kind met constipatie: wat moet u doen?

Het eerste dat u moet doen: de constipatie van het kind identificeren om snel een oplossing te kunnen bieden. Een van de tekenen is een vermindering van de hoeveelheid stoelgang. Ter indicatie moet u weten dat:

  • Een zuigeling gemiddeld minstens een keer per dag stoelgang produceert
  • Een wat ouder kind gemiddeld ongeveer 3 keer per week stoelgang produceert

Dit gezegd zijnde, de hoeveelheid stoelgang varieert sterk van de ene baby (of jong kind) tot de andere. De tijd tussen de stoelgangproductie wordt ook van nature wat langer na verloop van tijd: logisch, want het spijsverteringskanaal van de baby wordt ook langer.
Dus, zolang uw kind geen buikpijn heeft, geen moeite heeft met de uitscheiding van de stoelgang en deze er normaal uitziet (niet te droog, niet te groot, niet te klein), dan is er waarschijnlijk geen sprake van constipatie.
Vertoont uw kind echter duidelijk tekenen van constipatie, praat er dan zeker over met de pediater om aanbevelingen of een aangepaste behandeling te krijgen.

Welke behandeling tegen constipatie bij kinderen?

Er kunnen laxerende medicijnen gebruikt worden bij kinderen, maar geef hun niet de middelen die u zelf gebruikt. Vraag eerder advies aan de pediater: indien nodig kan hij/zij een laxerende zetpil voorschrijven die aangepast is aan de leeftijd van uw kind. Tegelijk moet u ervoor zorgen dat:

  • U uw kind voldoende water doet drinken (een slechte hydratatie is een mogelijke oorzaak van constipatie)
  • U de voeding van uw kind aanpast door het meer vezels te geven (bv.: volkorengranen, pruimen en andere “laxerende voedingsmiddelen”). Beperk “constiperende” voedingsmiddelen zoals zoetigheden, rijst en banaan zonder ze daarom volledig te schrappen. Voor uw baby kan de pediater een andere melk voorschrijven
Constipatie bij kinderen: natuurlijke remedies?

In geval van constipatie bij kinderen zijn medicijnen niet altijd noodzakelijk. U kunt alternatieve oplossingen proberen, zoals een homeopathische remedie of een kruidenthee tegen constipatie. Vezelrijke voedingssupplementen van natuurlijke oorsprong kunnen ook gebruikt worden.
Welke remedie u ook overweegt, zorg ervoor dat ze goed aansluit bij de leeftijd van uw kind en volg de posologie goed op:  vraag advies aan uw apotheker.


Ontdek onze andere adviezen

Meer adviezen